Hassuja tarinoita Siilisaarelta

Kaikenlaista ihmettelevää tuhinaa.

keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2005

Etanakaupungin asukkaat


Henkilökohtaisista ruokavalioon liittyvistä syistä Siilimys on tutustunut läheisesti Etanakaupungin elämään. Etanoiden elämänmeno herättää siinä suurta ihastusta, ja ellei se olisi etanoita syövä siili, tahtoisi se ehdottomasti olla etana.

Siilimys on päätellyt, että etanoiden onnen lähde on niiden liikkeiden hitaus. Tietenkin se on myös tavallaan niiden turmio; jos ne olisivat nopeita, ei Siilimys pääsisi niihin käpäliksi. Siinä missä yksilö häviää, voittavat kuitenkin ympäristö ja yhteiskunta; etanat ovat onnistuneet hitauttaan välttämään monet sellaiset teollistumisen ja jälkiteollisen yhteiskunnan sudenkuopat, joihin muut eläimet ovat silmät pyörien rynnänneet pahki.

Etanayhteiskunnassa ei tunneta humanismin käsitettä. Siilihumanistien tärkein tehtävä on laittaa kaikki neljä tassua tanassa vastaan kehitykselle, jotta muut siilit eivät kiihkoissaan juoksisi toistensa yli kilpaa päätään kahdeksi kissankupiksi mäntyyn. Yksikään etanapoliitikko tai tiedemies ei pääse ajatuksia ja oikeudenmukaisuutta pakoon ravaamalla tehtävästä toiseen. Pieninpäänkin tekoon on keskityttävä ja se vie päiviä. Niinpä Etanakaupungin hallinnollinen hierarkia on kristallinkirkas, lehdissä julkituotavat uutiset oleellisia pitkällä aikavälillä ja jokaisen käyttöönotetun keksinnön merkitys punnittu moneen otteeseen pitkällä, ajatusten täyttämällä taipaleella piirustuspöydästä sorville.

Etanat myös elävät terveellisesti. Matkalla ostamaan mitä etanoilla nyt onkaan tapana nauttia sunnuntaipäivällisellä, niillä on runsaasti aikaa pohtia, mitä niiden todella tekee mieli; haluavatko ne jälkiruuaksi hedelmäsalaattia vaiko suklaamoussea. Myös ekologiset seuraukset punnitaan tarkoin. Tästä syystä kaikki etanat ovat kasvissyöjiä, ja suurin osa myös harjoittaa dyykkausta. Myöskään heräteostoksiin etanoilla ei ole taipumusta.

Siilimys nuolaisee huuliaan ja lähtee palailemaan kohti koloaan kesäyössä. "Etanoilla on oltava rautaiset hermot", se pohtii "joutua nyt ajattelemaan jokainen asia ja ajatus loppuun saakka." Siilimys tietää hyvin omat rajoituksensa, sen että on vain haihatteleva, satunnaisesti oikeaan tekoon osuva pieni eläin, joka kipittää elonsa läpi hyvin pintaliitoisia pohdintoja pienessä siilinpäässään. Se ihailee etanoita, muttei toki kadehdi.


Powered by BloggereXTReMe Tracker