Hassuja tarinoita Siilisaarelta

Kaikenlaista ihmettelevää tuhinaa.

sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2005

Siilimys kokkaa


Kuten jotkut siilisaarelaisista ovat jo tulleet huomanneeksi, Siilimyksellä on tietty suhde ruokaan ja ruuanlaittoon. Pienet oivallukset ja edistysaskeleet, joita se niiden parissa kokee, tuntuvat suurilta voitoilta. Sille kokkaus on kulttuuria parhaimmillaan, ja melkein pahimmillaankin, sillä Siilimyksen pohdintojen mukaan myös moni harmi ja haitta on ruuasta peräisin.

Jossakin kohdin Siilimyksen hömppälukemistoa on joku todennut ruuanlaiton olevan lähellä magiaa, koska siinä "pahanmakuisesta ja jopa myrkyllisestä tulee syötävää, ellei peräti herkullista". Siilimys allekirjoittaa tämän, vaikka keittiökemia onkin sille vielä täysin suljettu kirja. Sosiaalisissa suhteissa, rakkauden ja kunnioituksen osoituksena, ruoka on sille kuitenkin tuttu. Ruokaan heijastuvat myös monet ilot, surut ja menneisyyden murheet, joita pienet siilit kohtaavat.

Siilimykselle on mysteeri, miksi niin monet otukset, se itse mukaan lukien, syövät sellaista, mikä ei ole niille hyväksi, tai - ainakin sen omalla kohdalla - mitä ei edes tee mieli. Siilimys tahtoo etanoita, kalaa, juustoa, tummaa leipää, salaattia ja hedelmiä pupellettavaksi, mutta jos näin on, miksi ihmeessä se löytää itsensä jäystämässä makeista tai nuoleskelemassa majoneesia käärepaperista hampurilaiskioskin kulmalla.

Siilimys iloitsee suuresti uusista ruuanvalmistustuotteista, vaikka joskus se epäilee sitäkin, kuinka terveellisiä ovat terveystuotteet, tai kuinka laihduttavia kevyttuotteet. Proteiineihin ja hitaisiin hiilihydraatteihin Siilimys uskoo, kuten myös kypsentämättömiin rasvoihin ja raakaan kalaan. Kuitenkin sen usko on hyvin hajamielistä, kuin sellaisen siilin, joka käy tapaamassa Suurta Piikikästä sen Kolossa ainoastaan ennen talviunien alkamista. Ei se jaksa läheskään aina miettiä, mikä on sille hyväksi, on niin paljon muutakin pohdittavaa, ja monet väärätkin asiat maistuvat hyviltä tai ovat liian helposti käsillä. Sama kuin niin monien ajatusten, aatteiden, viihdykkeiden ja uskontojen suhteen.

Ja silti Siilimys kaipaa helppotekoista ja herkullista aamupuuroaan, vaikkei tule sitä laittaneeksi.


Siilimyksen puuro yhdelle

1 dl ruis- tai neljänviljanhiutaleita (luomu)
½ dl tummaa soijarouhetta (liottamatonta)
1 rkl pellavansiemenrouhetta
lasillinen vettä
ripaus suolaa
puolikas banaani tai
muutama silputtu kuivattu hedelmä

Kaveriksi pari desiä maitoa tai jugurttia, näkkileipää, omega3-leipärasvaa sekä kinkkua, mikäli maistuu

Kaikki ainekset, paitsi suolaa ja banaania tai kuivattuja hedelmiä, laitetaan kattilaan, kiehautetaan ja annetaan muhia miedolla vartin verran, mieluiten kannen alla. Maustetaan suolalla sekä banaanin tai kuivattujen hedelmien paloilla. Matustele.

Powered by BloggereXTReMe Tracker