Hassuja tarinoita Siilisaarelta

Kaikenlaista ihmettelevää tuhinaa.

perjantaina, elokuuta 12, 2005

Siilimys listaa muiden paheet


Siilisaarelaiset ovat, Siilimyksen kokemuksen mukaan, loppujen lopuksi miellyttävää väkeä. Nurkkakuntaista? Varmasti. Kapeakatseista? Luultavasti. Omassa alemmuudentunnossaan ja masentuneisuudessaan itseriittoisia? Tottahan toki. Mutta toisaalta myös rehellisiä, hyväntahtoisia, kohtuullisia ja rauhallisia. Erityisesti kohtuullisuus on Siilimyksen mielestä hyveistä suurimpia. Niin kauan kuin pyritään olemaan suurinpiirtein kohtuullisia, ei voida mennä pahasti metsään. Tietenkin kohtuullisuuskin vaatii määrittelynsä, mutta se onkin sitten ihan toinen juttu.

Kuitenkin niin kohtuullisuuden kuin rauhallisuudenkin varjoissa piilee ansa, johon moni pieni siili on tassunsa telonut. Siilimys, joka on lueskellut vähän tätä ja hiukan sitä, tietää, että ihmiset kutsuvat moista "kuolemansynniksi", mitä tuo sitten tarkoittaneekin. Henkinen laiskuus on tämä käsite, josta Siilimys on erittäin kiinnostunut. Jos kohtuullisuus ymmärretään vain legitimaationa vallitsevalle asiaintilalle ja rauhallisuus pysähtyneisyydeksi, kuten monesti näkee käyvän, päädytään tilanteeseen, jossa toimimisesta tulee kauhistus.

Henkisen laiskuuden tilassa pyrkimistä hyveeseen tai oikeaan toimintaan ei pidetä tarpeellisena. Kaikki on riittävän hyvin, ja ellei ole, se on jonkun muun ongelma, koska "minkä minä sille voin". Voit yrittää, urahtaa Siilimys. Sitten ei ainakaan ole tarvis keskittyä säälimään itseään ja omaa pienuuttaan. Voit lakata pelkäämästä epäonnistumistasi, ja listata sen arvokkaammaksi kuin passiivisuuden.

Voit lakata pelkäämästä, rähisee Siilimys. Itselleen.

Powered by BloggereXTReMe Tracker