Hassuja tarinoita Siilisaarelta

Kaikenlaista ihmettelevää tuhinaa.

lauantaina, lokakuuta 22, 2005

Siilimys Tahtoo


Usein on Siilimys kovapäinen. Se osaa olla varsinainen metsäsika, ellei saa tahtoaan perille. Piikit pystyssä se tuhisee ja uhittelee, kunnes toinen joko antaa periksi, tai nostaa piikit ylemmäs. Yleensä tämän äkinän kohteeksi joutuu tietenkin poloinen Galahad, jonka hermot ja oikeamielisyys joutuvat pahoin koetukselle.

Vaan mikä saa sinällään leppoisan Siilimyksen pitämään omasta totuuden kulmastaan kiinni kuin sika limpusta, jopa säällisen käytöksen unohtaen? Valta se varmaan Siilimyksenkin riivaa, valta ja pelko sen menettämisestä. Jos vallan menettää, menettää mahdollisuuden puolustaa itseään,tietää Siilimys. Vaikka tietää se senkin, että pelkäämisellä vallan kanssa ja pelkäämisellä ilman valtaa ei välttämättä ole kuin periaatteellinen ero.

Mutta on se pelottavaa vallan kanssakin, se kun merkitsee vastuuta. Kuinka pieni siilityttöparka, jolla ei ole aavistustakaan, kuinka siilitytöille sopii parhaiten valtaa käyttää pärjäisi kaipaamansa vallan kanssa? Siilimys on ollut huomaavinaan, että monet siilinaaraat käyttävät valtaa kieroillen. Eivät sano suoraan, huijaavat, uskottelevat. Siilimystä tämä häiritsee, koska se ajattelee, että pelkkä tahtonsa saaminen läpi ei ole valtaa eikä mitään. Oikeaa valtaa on vasta sellainen jonka toiset hyväksyvät. Eikä Siilimys tahtoisi tyytyä korvikkeisiin, mitä valtaan tulee. Muiden arvostus on sille hyvin tärkeää, ja niinpä se määrittää vallankin sen kautta.

Mutta tässäpä Siilimys joutuukin dilemman eteen. Sillä Siilimys Tahtoo. Ja toinen ei suostukaan. Kuinka Siilimys voi olla varma siitä, että sen Tahto on oikeutettu? Toisenkin tahto voi olla oikeutettu. Kuinka Siilimys osaa kantaa vastuun seurauksista, jos se pakottaakin oman tahtonsa läpi? Ja kuinka se oppisi tyynesti antamaan periksi niin päättäessään, antamaan periksi ja unohtamaan, että toista vaihtoehtoa olikaan? Ristiriitatilanteissa Siilimys-parka on hyvin neuvoton. Se tahtoisi antaa toisille mitä toiset haluavat, tai vaihtoehtoisesti toisten tehdä mitä haluavat, muttei se, toden totta, tahtoisi silti luovuttaa omasta halustaan.

Silloin se alkaisi vikistä kuin metsähiiri.

Powered by BloggereXTReMe Tracker